Acasă Lumea animalelor
Categorie:

Lumea animalelor

Publicitate

Nuca de mare, o specie de ctenofor care a devenit invazivă în unele părți ale Europei și Asiei, se poate transforma în mod surprinzător din starea sa adultă înapoi la forma sa larvă sub stres. O nouă cercetare publicată pe 10 august pe BioRxiv arată că ctenoforul atlantic cunoscut sub numele de nuca de mare (Mnemiopsis leidyi) are capacitatea de a reveni la un stadiu mai tânăr al dezvoltării sale, făcându-l a treia specie de animal cunoscută și primul ctenofor care face acest lucru.

Atunci când unei creaturi marine îi lipsește hrana sau este rănită, se poate transforma înapoi într-o larvă, câștigând două tentacule menite să captureze hrana. Spre deosebire de forma adultă, care seamănă cu plămânii transparenți, forma larvară are aceste tentacule, făcând-o mai eficientă în căutarea resurselor.

Pagini: 1 2

Publicitate

Diavolul spinos, o șopârlă uimitoare din Australia, trăiește în tufișuri aride și în deșerturi. Aceste creaturi mici pot ajunge la lungimi de până la 20 de centimetri și au mecanisme unice de apărare, inclusiv un „cap fals” pe ceafa.

Când sunt în pericol, șopârlele își ascund capul adevărat între picioarele din față, expunându-l pe cel fals, ceea ce ajută la protejarea părții lor vulnerabile. Corpul lor este acoperit cu spini, de marimea spinilor de trandafir, care servesc la descurajarea pradatorilor si ii fac greu de prins. În plus, diavolii spinoși sunt capabili să-și umfle pieptul pentru a părea mai mari în situații periculoase.

Pagini: 1 2

Publicitate

În timp ce jocul de aducere este asociat în mod obișnuit cu câinii, noile cercetări arată că pisicile se implică adesea în această activitate, poate chiar mai des decât se credea anterior. Aproximativ 40% dintre pisicile domestice recuperează jucăriile abandonate cel puțin ocazional, potrivit unui studiu publicat pe 4 septembrie în jurnalul PLOS One. Cu toate acestea, apar întrebări despre motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Sunt cunoscute motivele pentru care câinii se joacă cu fetch, în timp ce la pisici totul este mult mai puțin clar, notează autorii studiului. Un studiu din 2023 din jurnalul Scientific Reports a constatat că pisicile (Felis catus) care se joacă la fetch fac acest lucru în mare parte după bunul plac, aproximativ 95% dintre ele începând jocul fără nicio indicație de a învăța. Cu toate acestea, ei au studiat doar stăpânii de pisici care știau deja că animalele lor de companie se jucau. Un nou studiu a dezvăluit cât de răspândit este acest comportament.

Pagini: 1 2

Publicitate

Gorilele sălbatice din Gabon mănâncă scoarță de copac care are proprietăți antibacteriene similare cu cele folosite de vindecătorii tradiționali, a descoperit un nou studiu. Oamenii de știință au descoperit că gorilele preferă aceleași plante pe care le folosesc herboriștii locali, care suprimă eficient creșterea E. coli în laborator.

Un studiu a constatat că compușii din scoarța diferiților copaci pot lupta împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice de Escherichia coli care provoacă infecții severe la oameni, cum ar fi pneumonia. Cercetătorii sugerează că hrănirea acestor plante la gorile ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente, dar sunt necesare mult mai multe cercetări.

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Oamenii de știință au descoperit strămoșii străvechi ai tigrului tasmanian care ar putea distruge oasele și ar putea vâna diverse animale.

Descoperirea, făcută în Australia, datează de acum 25-23 de milioane de ani și include zdrobitorul de oase și alți doi membri ai familiei tigrilor marsupiali, care sunt cele mai vechi exemplare cunoscute din familie. Aceste descoperiri sugerează o reconsiderare a prădătorilor care au dominat odată Australia în timpul Oligocenului târziu.

Timothy Churchill, doctorand la Universitatea din New South Wales și autorul principal al studiului, a spus că opinia susținută anterior că Australia a fost locuită de prădători reptilieni în această perioadă este acum contestată de numărul tot mai mare de descoperiri de fosile de prădători marsupiali.

Pagini: 1 2 3

Publicitate